
PALEO - LÖPNING - CROSSFIT
Paleofrukost
15.01.2015 06:56När man lever enligt paleo får man ofta frågan om vad man äter till frukost, vilket för den oinvigde tycks vara det allra svåraste.
Avsaknaden av mackor, fil, flingor, müsli gör att många har svårt att tänka sig att de skulle klara av en sådan kosthållning.
När jag började med paleo vande jag mig ganska snabbt vid min nya frukostmat. Jag är förvisso en brödälskare av stora mått, men har inte ätit frukostmackor på många år då jag långt innan paleons inträde i mitt liv förstod att mackor och jag inte var någon vinnande kombination. Trots att jag kunde äta nästan hur många mackor som helst blev jag liksom inte riktigt mätt. Efter några timmar var jag lika hungrig igen. Dessutom blev jag tjock och magen mådde inte bra.
Som jag tidigare skrivit är jag inte mycket för att "paleofiera" mat, vilket innebär att ganska sällan bakar någon slags "paleobröd" eller liknande. Omelett tycker jag inte så mycket om så det är också uteslutet för mig. Allt som oftast äter jag helt enkelt lite vanlig mat till frukost. Det kan vara rester från middagen kvällen innan eller så food-preppar jag en ledig dag och gör en lite större laddning med mat som jag sedan kan värma en portion av om morgnarna. Den här typen av frukost håller jag mig på hela dagen, oftast behöver jag inte äta igen förrän på kvällen.
Idag ska jag på ett kundbesök och hade gott om tid på morgonen, jag dristade mig till att göra en portion kokosgröt till frukost. Kokosgröt är supergott och känns riktigt lyxigt att mumsa i sig. Mättnadseffekten är likvärdig den från vanlig mat, vilket är det viktigaste för mig att uppnå. Att få blodsockerfall, humörsvängningar och huvudvärk redan på förmiddagen och behöva äta stup i kvarten är inte my cup of tea. Jag vill helt enkelt stoppa i mig något på morgonen som håller mitt blodsocker på en jämn och låg nivå och därmed låter kroppen använda sina egna lagrade energiförråd och klarar av att hålla både kropp och hjärna igång hela dagen. Jag gillar inte att hålla på med mellanmål och fikor och sådant, undviker helst lunch och vill leva (vad kosten beträffar) som jag hade gjort även för tiotusen generationer sedan.
Recept på kokosgröt (en Kerstin-portion):
- 3 ägg
- 1,5 dl kokosmjölk (Santa Marias på tetra är toppen)
- 1,5 msk kokosmjöl
- en nypa havssalt
- kardemumma och vaniljstång att smaksätta med
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en kastrull, värm på medelvärme till ett uppkok. Rör ofta då det lätt bränner fast. När konsistensen är ungefär som mannagrynsgröt är det klart!
Jag tycker att kanel är gudomligt gott och har alltid det på gröten. Idag blev dessutom skivat äpple, granatäpple och en klick hemmagjort mandelsmör. Till det en kopp kaffe med kokosolja i (obligatoriskt varje morgon).
Önskar dig en bra dag!
/Kerstin
—————